Søkested


Kontakt

Tretopphytta I Engerdal

Granbergveien 727, 2440 Engerdal




Trine-Lise Bjørnebye
Mobiltelefon
47 997 07 979


Reidar Åsgård
Mobiltelefon
47 918 23 878

E-mail: kraggbua-engerdal@tretopphytta.com

Naboer i skogen

Tett på naturen

Et opphold på Kraggbua skal gi fred, vare stemninger, nærhet til naturen og ro i sjela. Dette er kvaliteter vi ønsker å forsterke ved å få naturens dyreliv tettere innpå de som bor der.

 

Vi har fra før erfaring med oppsatte fuglekasser, foringsplass for elg og rådyr på vinterstid, og utsatte saltsteiner som flere dyreslag besøker på sommeren. 

Det er dessverre ikke lovlig med foringsplasser for tiden på grunn av "Skrantesyken" (CWD). Vi beklager dette, men gjenoppretter tilbudet så snart det blir lov igjen.

Det blir nå satt opp flere typer fuglekasser i området, med overvåkingssystem som gir mulighet til å se livet inne i reirkassa på skjerm inne i hytta. Blant flere arter er meiser, kvinand og ugle sannsynlige gjester. Se bilder fra fuglerkassene på fotogalleriet.

 

På foringsplassen om vinteren er rundballefor svært populært for elg og rådyr. Vanligvis vil disse "gjestene" oppsøke plassen tidlig om morgenen og om kvelden, helst i perioden november - april, men også om natta når de ikke er så lette å se. Snødybde og værforhold ellers vil spille en viss rolle for hvor lang periode de relativt fast besøker foringsplassen.

 

Om sommeren kan de samme gjestene oppsøke utplasserte saltsteiner, men ikke fullt så hyppig som på foringa om vinteren. Her er sesongen vanligvis fra  april til ut i november. Særlig er det spennende å få besøk på forsommeren av rådyrgeita med små killinger (observert fra en til tre små killinger sammen med rådyrmor sist sommer). Og tilsvarende for elgkolla med sitt vesle, rødbrune avkom, som kan dukke opp på saltsteinen i månedsskiftet juni / juli. Spennende er det også å registrere de første elgoksene med gevir, først med skinn på, deretter nypusset og skinnende sist i august, klar for å imponere med i brunsttida. Hare kan også komme inn til saltsteinen og slikke salt på bakken ved steinen.

 

Vi vil også legge ut noe slakteavfall i nærheten. Det vil lokke fram åtseletere som ørn, rev og mår. Alle disse har vi fotografert med viltkamera i nærheten, se fotogalleri, en underside av "Tett på naturen".

 

Viktig

For natur- og fotointeresserte gjester vil det kunne bli mange anledninger til fine bilder; tatt i solrenninga om morgenen, i måneskinn om natta, eller mens de første solstrålene farger naturen om morgenen. Det er ikke mulig å garantere at du får med deg en slik opplevelse, det vil komme an på tilfeldighetene, været og årstida. Og ikke minst er det avhengig av hvor høyt du prioriterer en slik opplevelse selv. Ville dyr kommer lettere til syne når det er stille og få bevegelser i og rundt hytta. Høylytt sosialt samvær ute på kveldstid er trivelig, men gir begrensede muligheter til å få dyr fram til beskuelse.

 

Hunder kan fort bli et element som skaper unødig årvåkenhet hos de fleste dyrearter. Hunder som bjeffer, setter igjen lukt etter seg, eller stikker seg fram på annet vis, er ofte egnet til å skremme ville dyr og fugler. Dyr skremt av hund kan holde seg borte for flere dager slik at det også går ut over de neste besøkende på hytta. Fordelen ved å bo i ei tretopphytte er at værtrekken ikke så lett når bakken og kan fanges opp av finstilte neser hos ville dyr, men lyder kan nå langt. Vanligvis tenker vi ikke over det, men ville dyr sanser lukt, lyd og bevegelse «hundre ganger» bedre enn oss mennesker. For å øke mulighetene til å oppleve dyr på nært hold, er det derfor ikke anledning til å ha med seg hund på hytta.

Men det fins et hundehotell bare 6 km sør for oss som gir deg en god pris for oppholde for hundene dine. Ta kontakt direkte :

https://www.kennelfjellhvil.no

https://www.facebook.com/pages/Fjellhvils-Hundehotell/186466885172

 

Lykke til med opplevelsen !